Posted on Leave a comment

SKRIVNOSTNA MOČ BRŠLJANA in kakšne veze ima z pravljico Čarovnija na Žovneškem gradu?.

Škrat Monderlin se ponoči skuša na skrivaj vzpeti po obzidju gradu, ki je prepredeno z magičnim bršljanom.
Vse z enim samim nesebičnim namenom – da pomaga ljudem, ki so jim gospodje Žovneški neusmiljeno jemali denar.

Tisti, ki me malo bolje poznate veste, da se že od malih nog zanimam za zelišča, starodavna znanja, zgodovino in skrita, posvečena znanja naših prednikov.

Zato sem se trudila ,da je bilo v pravljico vse premišljeno vtkano z namenom, da tudi vas vzpodbudim k odkrivanju tega pozabljenega znanja.

Na eni izmed fotografij v pravljici Čarovnija na Žovneškem gradu je škrat Monderlin, ki se vzpenja po z bršljanom prepredenem obzidju gradu.

Rastline so od nekdaj bile zelo pomembne za naše prednike. Ne samo kot zdravilne na fizičnem nivoju, temveč tudi simbolno in duhovno.

Bršljan je starodavni simbol veselja in poguma, prispodoba za nesmrtnost in večno življenje, zato so v času zimskega solsticija z njim krasili svoja bivališča, v pomladnem času pa so z njim častili prebujajočo naravo in njeno rodovitnost.

Veljalo je, da ga naj ženske nosijo pri sebi za splošno srečo, zato naj bodo z bršljanom okrašene tudi neveste.

Bršljan se uporablja tudi pri čaranju za zvestobo in ljubezen. Kjer pa bršljan raste ali ga raztresemo, pa varuje tudi pred negativnimi silami in nesrečami.

Tako je bršljan bil z namenom vtkan v to pravljico. Pomagal je škratu Monderlinu. Ne samo fizično, saj je po njem lahko na skrivaj splezal v grad, ampak tudi energijsko, saj mu je dal notranjo moč in pogum.

Tisti starši, ki ste knjigo Čarovnija na Žovneškem gradu že prebrali, oziroma so jo prebrali vaši otroci, pa upam, da te delčke skrivnosti delite tudi z njimi 🙂

Upam, da sem v vas vsaj malo vzpodbudila zanimanje za odkrivanje magičnih rastlin in naših krajev 😉

Lepe, pravljične in skrivnostne pozdrave do naslednjič,

Tjaša iz Mesta sanj

Prijavite se na naše novice in objave:

Dodaj odgovor