Posted on Leave a comment

Je v Braslovčah res bila pokopana čarovnica?

Glavni namen knjige/pravljice Čarovnija na Žovneškem gradu je v otrocih in odraslih vzbujati zanimanje tudi za zgodovino.🧝‍♂️ Ime glavnega junaka Čarovnije na Žovneškem gradu – škrata Monderlina je sestavljeno iz črk imen znamenitih Celjskih grofov. Med njimi je tudi prelepa, globoko naša srca in v zgodovino zapisana Veronika Deseniška.

Priznajmo si, da je RESNIČNA nesrečna ljubezenska zgodba Friderika II. in Veronike nepozabna, kot znamenita izmišljena zgodba Romea & Julija iz Verone. 💔 Lepa Veronika Deseniška je ukradla srce Frideriku II. Ampak, ker Friderikov oče ni oddobraval njune poroke (saj Veronika ni bila dovolj visokega plemiškega rodu), jo je hotel preprečiti tako, da je Veroniko obdolžil čarovništva!

To je bil prvi dokumetiran sodni proces z obtožbo čarovništva na Slovenskem! Ker Hermanu podel poizkus obdolžitve čarovništva ni uspel in je Veronika bila oproščena, jo je dal zapreti v ječo gradu Ojstrica v Taboru. Tam so jo pustili brez hrane in vode, da bi od pomanjkanja umrla. A ker so to ni zgodilo, je grof Herman dvema vojščakoma dal ukaz, da jo utopita.

Tako je nesrečna lepotica bila umorjena, njeno truplo pa so po legendi nato pripeljali v Braslovče, kjer so zanjo določili mesto pokopa. Kje natančno je bilo mesto pokopa, ni znano, saj o tem ni najdenih nobenih zapisov. Domneva pa se, da je to bilo ob cerkvi v trgu Braslovč. Niti ni natančno znano koliko časa je bilo truplo tu pokopano ( domneva se do leta 1428 ali šele 1436), nato jo je Friderik dal pokopati v samostan Jurklošter na Kozjankem.

Upam, da vam je majhen delček naše zgodovine bil všeč.

Če želite prejemati še kakšno razkritje, ki je povezano s knjigo Čarovnija na Žovneškem gradu, ste vabljeni, da se naročite na naša e-sporočila 🙂

Prijavite se na naše novice in objave:

Z lepimi in čarobnimi pozdravi

Tjaša Slemenšek iz Mesta sanj 🙂

Dodaj odgovor