Posted on Leave a comment

Pohlep in želja po oblasti, moči in denarju…

Zgodba je postavljena v čas preden so gospodje Žovneški postali Celjski grofje (za tiste, ki niste vedeli – da, Celjski grofje imajo korenine prav iz gradu Žovnek). To je bilo obdobje, ko je bila najbolj vidna razlika med pohlepnim plemstvom in navadnimi smrtniki.

Zakaj torej grad Žovnek se sprašujete? Ker seveda prihajam iz Braslovč (tu stoji grad Žovnek), in ker tisti čas najbolje prikaže razliko med plemiči, ki so v skrinjah kopičili zaloge zlata in med ljudmi, ki so si z trdim delom zanje trgali od ust, ampak so imeli mnogo več. Imeli so tisto, kar je pohlepnežu nedosegljivo – to je notranje bogastvo.

Skrinje tistih, ki so bili na oblasti niso bile nikdar dovolj polne. Njihov pohlep se je večal in večal… Vse do trenutka, ko je (recimo našemu škratu Monderlinu) karma poskrbela za izravnavo 😉

Če boste podrobneje pogledali narisano sliko Monderlina, boste opazili njegovo torbo z zlatniki. Ti zlatniki padajo na plodna tla in se spremenijo v nekaj, kar ljudje niti v sanjah niso upali pričakovati. Kaj je bilo to, boste odkrili v knjigi Čarovija na Žovneškem gradu.

Ste opazili bistvo njegove torbe?

Skrivnostni pozdravi od Tjaše iz Mesta sanj

Škrat Monderlin – Ilustrirala Maja Juhant Makarić

Prijavite se na naša obvestila in novice:

Dodaj odgovor